Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

De Muzieknoot van Dominic Vos: “Overal kun je muziek uit halen”

In ‘de muzieknoot’ vertellen diverse artiesten over hun ervaring met muziek. Hoe zijn zij begonnen? Wat spelen ze? Maar vooral: wat voor effect merken zij van muziek? En wat betekent muziek voor ze?

Dominic Vos is 40 jaar. Al 20 jaar is hij muzikant. Op jonge leeftijd is hij het huis uitgezet. Om te overleven moest hij op de een of andere manier zijn geld verdienen. Hij kwam in de evenementensector terecht. Radio, televisie; hij deed van alles. Hij vond het leuk om die hoek zelf ook eens uit te gaan proberen. Hij ging zelf muziek maken en proefde van alle soorten muziek.

“In eerste instantie had ik samen met een drummer een paar baslijntjes opgenomen”, vertelt Dominic, “om te kijken of ik daarmee bij een paar bandjes terecht kon, zodat ik kon laten horen wat ik al kon.” Daarna ging hij echt verschillende soorten muziek maken. “Van pop tot de ruigere kant, maar ik maakte ook zelf muziek geïnspireerd op de Eftelingmuziek”, zegt Dominic.

In de muziek kan hij zijn eigen gevoel kwijt. “Als ik dat kan, dan komt er altijd wel iets uit”, zegt hij. “Ook vooral door het samenspelen met anderen, natuurlijk. Dan ontstaat er altijd wel wat muzikaals. Ik kan het nooit echt in een genre zetten.”

Dominics Single

Naast dat hij zelf muziek maakt, luistert Dominic ook graag naar andere muzikanten. “Ik kijk dan bijvoorbeeld naar wat zij doen en wat ik niet doe zodat ik daar weer van kan leren.” Voor Dominic was het niet lastig om helemaal zelf muziek te leren maken. “Ik heb zoiets van, je moet er gewoon aan beginnen”, zegt hij. “Pak een instrument en kijk of het je lukt en of je er feeling voor hebt. Probeer alle instrumenten even uit en doe het gewoon.”

Aan het werk als DJ

Zo begon Dominic zelf met zijn muziek, maar daar bleef het niet bij. Hij is ook een tijd DJ geweest bij het Sofia Kinderziekenhuis. “In de centrale bibliotheek in Rotterdam zag ik een advertentie hangen dat ze mensen zochten.” De muzikant reageerde daarop en werd uitgenodigd om bij de studio te komen werken. “En daar ben ik toen een paar jaar blijven hangen.”

Vooral de dankbaarheid van de kinderen vond hij mooi. “Die zijn natuurlijk hartstikke ziek en dan eventjes afgeleid zijn in de studio en niet ziek zijn, dat vind ik echt wel mooi om te zien.” Als Dominic een ziek kindje binnen zag komen, wilde hij het juist niet over de ziekte hebben, zodat ze meer afleiding zouden hebben van de ziekte. “Het is heel moeilijk, maar echt wel heel mooi om te doen.”

“Als ik die muziek niet had gehad, had ik hier nu niet gezeten”

Dominic Vos

Dominic merkte aan de kinderen dat ze blij waren dat de muziek er was. “Die kinderen leven er echt van op.” Volgens de muzikant en DJ zit overal wel ergens muziek in. “Al ga je op de tafel lopen tikken met je vingers”, zegt hij. “Dan maak je al geluid. Iedereen heeft wel iets wat hij of zij kan. Als je dat allemaal bij elkaar brengt, komt er toch wel iets uit. Overal kun je muziek uit maken.” Dominic probeert dat aan de kinderen mee te geven.

Nieuwe single

Tot aan de coronacrisis speelde Dominic vaak samen met andere muzikanten. “Nu ben ik vooral oude dingen aan het opzoeken die ik nog nooit heb uitgebracht”, vertelt hij. Op 20 april kwam zijn nieuwe single uit. “Het is een nogal gevoelig liedje. Het gaat over dat ik op straat heb geleefd en aan de drugs heb gezeten”, vertelt Dominic. “Ik heb altijd besloten om door te gaan en daardoor ben ik nu waar ik nu ben.”

Muziek hielp hem door die tijd te komen. “Als ik die muziek niet had gehad, had ik nu niet hier gezeten.” Hij denkt dat muziek kan werken als medicijn. “Zeker als ik kijk naar mijzelf en naar de anderen natuurlijk die ik ook heb meegemaakt”, zegt hij. “Ik ken mensen die in een depressie zaten en zijn genezen doordat ze in aanraking kwamen met muziek. Het zijn de gevoelens die je raakt bij mensen.”

Luister hier naar de single van Dominic

Een grote speeltuin

Dominic blijft nog veel singles opnemen. Als deze opgenomen zijn, wil hij weer live gaan spelen. Als Dominic speelt, heeft hij het liefst dat zijn bandleden en hij draadloos spelen. “Dan kunnen we die hele zaal in. Heel die zaal is één grote speeltuin. Op dat moment kan alles en mag alles gewoon.”

De muzikant merkt ook dat zijn muziek effect heeft. “Ik vind het alleen maar leuk en tof als mensen zich herkennen in wat ik geschreven heb”, zegt Dominic. “Daar doe ik het voor. Je begint voor jezelf natuurlijk, maar als anderen het kunnen waarderen is dat echt tof.”

Hoe denken andere muzikanten over muziek? Je leest het hier!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close